Новини

Да бъдем добри и хармонични!

01-26

На 26-28.01.2018г. в Перник се проведе 27-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. В това издание дефилирха рекорден брой участници – 7477, около 900 деца и 423 участници от чужбина. Обичаите си показват 17 групи, представители на България и още 8 държави – Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия. По покана на кмета на град Перник, д-р Вяра Церовска, своя принос към нематeриалното културно наследство на „ЮНЕСКО“ даде и Би Джи Ар Груп” ООД

Маскарадната обредност е традиция от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българския фолклор. Игрите с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден, освен прекрасен символ на фолкрора ни, изобразяват герои от българските народни приказки – караканджоли, невести, магарета, попове, камили, мечки, вълци, кози, върколаци. Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, а участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”. Съпроводени са от буйните гласове на хлопатарите и звънците, на традиционните български ритми от гайди, дудуци, акордеони и тамбури, кръшни моми и момци в народни носии играят хора и ръченици.

Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.

Едновременно красиви и страшни, кукерите са накичени с рога и мустаци, със звънци и подкови. Те спасяват света от злото и превръщат всеки, до който се докоснат в добър и хармоничен човек.

Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени и да си пожелаят здраве и късмет. Фестивалът „Сурва“ е уникален по рода си в цяла Европа, културен феномен с традиционна визия.

Вижте цялата галерия със снимки във ФБ страницата ни ТУК

Уважаеми клиенти,
във връзка с предстоящото цялостно обновяване на сайта,
информацията в него временно няма да бъде актуална.

Моля да ни извините за причиненото неудобство.

До пълното обновяване на сайта
можете да намерите пълна и детайлна информация,
за продуктите марка Атлантик на www.bgr.bg